Ga naar inhoud

Voor Zundertenaren is Bloemencorso het grootste evenement van het jaar. Het gehele jaar zijn er mensen aan het werk om in september de corsowagens door de straten te laten rijden. Benieuwd wat dit werk allemaal inhoudt? Wij hebben alle feitjes op een rijtje gezet. 

De optocht

Twintig buurtschappen strijden jaarlijks om de titel. Op zondagochtend rijden de wagens vanaf hun bouwplaats naar het tentoonstellingsterrein. Daar worden de wagens voor de eerste keer gejureerd door een vakjury. In de middag tijdens de optocht rijden de wagens door de straten van Zundert. Tijdens de eerste doortocht kijkt de jury naar de vakkundigheid van het tikwerk, de vormgeving, het kleurgebruik, maar wordt ook het totaalplaatje met muziek, choreografie en beweging beoordeeld. Er zijn verschillende ontwerpen geweest waarbij het echt lijkt alsof de wagen door de straten loopt of vaart.

Aan het einde van de optocht worden de prijzen bekend gemaakt voor de hoofdtribune. Bij het bekendmaken van de eerste prijs volgt 'de jubel', een uitbarsting van vreugde voor het winnende buurtschap. Na de optoch barst het feest los.

De feiten op een rijtje

  • De bloemen die op de wagens zitten, zijn dahlia's. Een mooie volle bloem die in verschillende kleuren wordt gekweekt op de bloemenvelden van de buurtschappen. 
  • De wagens worden met de hand geduwd door ijzersterke duwers en duwsters. 
  • Het corso van Zundert is de grootste corso van de wereld. 
  • De wagens die door de straten rijden, zijn 9 meter hoog en 19 meter lang. 
  • Er zitten ongeveer een half miljoen dahlia's op een wagen. 
  • Er komen jaarlijks zo'n 70.000 bezoekers kijken naar de optocht. 

80 jaar corso

Het eerste corso reed in 1938 door de straten van Zundert. Winnares bij de versierde fietsen was Miep de Bie, van wie later een beeld is gemaakt door de Zundertse kunstenaar en corso-ontwerper Henk Groenhuis: het corsomeisje. Vanaf de jaren vijfitg is het corso enorm gegroeid en trok het veel aandacht. In de topjaren kwamen honderdduizend bezoekers naar Zundert om de wagens door de Zundertse straten te zien rijden. 

Van website bloemencorso afgehaald