Ga naar inhoud

Corso Zundert Spektakel

Corso Zundert is niet alleen het grootste evenement van de gemeente Zundert, het is het grootste dahliacorso ter wereld. Corso Zundert toont graag de magie van dit bloemenspektakel. 

Corso 2023 - de terugblik

Corso 2023 was een onvergetelijk corso. Verrassende winnaars, zonovergoten weekend, enthousiast publiek, twintig topcreaties, spetterend feest.. het zorgde voor een topfeest! 

Blik terug

Zo begint het

Zundert staat een heel jaar lang in het teken van het corso. Van het ontwerpen van de nieuwe wagens, het onderhouden van de materialen tot het planten van de knollen en het uitrijden van de praalwagens op zondagochtend. Bouwers vertellen graag over 'hun' wagen en het corso. Spreek dus gerust iemand aan en vraag of ze er iets meer over willen vertellen. Tijdens het 'tikweekend', de donderdag, vrijdag en zaterdag vóór de optocht, start de 'Corsotour'. Een leuk uitje om samen langs de verschillende tenten te lopen, fietsen of rijden. 

Kijkje in de keuken tijdens de Corsotour

Het ontwerp

Corso ontwerpers en buurtschappen blijven zichzelf continu uitdagen en blijven vernieuwen. De manier waarop met bloemen op immense schaal een voorwerp nagebootst wordt zoals een glimmende ballon of een zachte knuffelsok is bijzonder te noemen. Of wat te denken van de manieren waarop beweging wordt toegepast door soms simpele menskracht en op andere momenten ingewikkelde elektronische of hydraulische toepassingen. Het inzetten van de ene of de andere techniek is nooit zonder reden. Het moet optimaal bijdragen aan het gewenste effect. Zoals een dier dat met grote passen door de straten trekt of een schip dat juist door de straten lijkt te varen.

De optocht

Twintig buurtschappen strijden jaarlijks om de titel. Op zondagochtend rijden de wagens vanaf hun bouwplaats naar het tentoonstellingsterrein. Daar worden de wagens voor de eerste keer gejureerd door een vakjury. In de middag tijdens de optocht rijden de wagens door de straten van Zundert. Tijdens de eerste doortocht kijkt de jury naar de vormgeving, het kleurgebruik, de vakkundigheid van het tikwerk, maar wordt ook het totaalplaatje met muziek, choreografie en beweging beoordeeld.

Aan het einde van de optocht worden de prijzen bekend gemaakt voor de 'corsoboulevard'. Bij het bekendmaken van de eerste prijs volgt 'de jubel', een uitbarsting van vreugde voor de winnende buurtschap. Na de optocht barst het feest los!

Alle Corso-feitjes op een rijtje

Maak het mee

Elk jaar op de eerste zondag van september rijdt de optocht door de straten, voortgeduwd door de bouwers zelf. 
De zondagavond na de optocht en de maandag staan de wagens opgesteld op het tentoonstellingsterrein. Zet alvast Bloemencorso Zundert 2023 in je agenda, wat plaatsvindt op 3 & 4 september. 

Voor meer informatie en tickets www.corsozundert.nl 

Immaterieel Cultureel Erfgoed

Wist je trouwens dat de corsocultuur sinds december 2021 op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid staat? Ons corso is veel meer dan alleen een optocht. Het bouwen van de corsowagen en alles wat daar bij komt kijken, is een sociaal en creatief proces waar de hele gemeenschap gedurende een groot deel van het jaar mee bezig is. Jong en oud, man en vrouw werken samen. Daarmee levert het corso een grote bijdrage aan de sociale cohesie van hun gemeenschap. Door de inspanning van de Corsokoepel is het gelukt om de Corsocultuur op te nemen op de Representatieve Lijst.

Lees meer over Corso Zundert als Immaterieel Erfgoed

Ga op Zundertse schattenjacht met geo-caching

Zundert, Van Gogh en Corso zijn nu door een aantal fanatieke Zundertse Geocachers bij elkaar gebracht in een zoektocht, namelijk de 'Dahlia Geo-Art'. Deze variant behelst maar liefst 99 puzzels of plekken die je moet vinden. Het gaat over Zundert, haar geschiedenis, Van Gogh en natuurlijk het Corso. Eenmaal alle puzzels opgelost kan de route van ongeveer 66 kilometer gefietst worden. Voor de minder geoefende fietser is de route eenvoudig te verdelen in twee routes van 30 en 36 kilometer. De fietstocht leidt de cachers door de Zundertse natuur, langs alle corso buurtschappen en andere mooie plekken in onze gemeente.

Lees meer over de Dahlia Geo-Art

Corso 2023 - de aftermovie

Ontdek het geheim van Zundert en bekijk deze anderhalve minuut durende aftermovie. Twintig prachtige wagens reden door de straten van Zundert. Welke vind jij de mooiste?  

Corso aftermovie 2023
  • Corso aftermovie 2023

Zet in je agenda:

Ontdek het geheim van Zundert