Ga naar inhoud

Op 30 maart 1853 werd Vincent van Gogh geboren in Zundert. Hij groeide op in de beschermde omgeving van het gezin van dominee Theodorus van Gogh in de pastorie van de Nederlands Hervormde Gemeente aan de Markt.

Geboortehuis

Van Goghs geboortehuis stond aan de Markt 26. Het was een oud pand uit het begin van de 17e eeuw. In 1903 is het afgebroken en vervangen door een nieuwe grotere pastorie. Hierin is sinds 2008 een deel van het Vincent van GoghHuis gevestigd.

Naar school

Vincent bezocht de dorpsschool op de Markt, maar zijn ouders besloten hem daar af te halen. Daarna kreeg hij thuis onderwijs van een gouvernante. Zijn ouders stuurden hem naar een kostschool in Zevenbergen en naar de Rijks HBS in Tilburg. Zijn scholing werd plots afgebroken en hij keerde terug naar Zundert totdat hij 17 jaar oud was en ging werken in de kunsthandel van zijn oom in Den Haag.

School op de Markt in Zundert

Doodgeboren Vincent (broertje)

Precies een jaar voor Vincents geboorte werd op 30 maart 1852 een ouder broertje levenloos geboren. Ook hij heette Vincent. Zijn grafje ligt naast de protestantse kerk.

Grafje Vincent van Gogh 1852