Ga naar inhoud

To Do tijdens Bloemencorso Zundert

Corso staat voor de deur! Donderdag 31 augustus gaat het officiële ‘corso-weekend’ in: van het tikken van dahlia’s op de wagen tot aan het afscheid van de gigantische creaties op het tentoonstellingsterrein op maandag 4 september. Wil jij corso echt beleven? Hier vind je de niet-te-missen corsomomenten op een rijtje:

1. Hij mot af-zaterdag

Op de donderdag voor corso gaan de eerste bloemen op de wagen. Vanaf dan is het non-stop ‘prikken’ en ‘tikken’ geblazen. Aan de priktafel worden er spijkertjes door de bloem geprikt en de tikkers zorgen ervoor dat de bloemen worden ‘getikt’ op de wagen. De corsotenten van de 20 buurtschappen zijn op zaterdag op hun allerdrukst. Dat is maar goed ook, want dan is het ‘Hij mot af-zaterdag’. Vaak tot in de vroege zondagochtenduurtjes wordt er nog hard gewerkt om de wagen af te maken. En een leuk weetje: als een buurtschap al vroeg klaar is, gaan de mensen vaak een andere buurtschap helpen waar het nog hard nodig is. Help jij ook mee?

2. Uitrijden van de wagens

Iedere Zundertenaar kan het beamen: het mooiste corso-moment is wanneer de wagen de tent uitrijdt. Vaak wordt er een traantje weggepinkt en een zucht van opluchting geslaakt: wat is ‘ie mooi! Alle wagens verzamelen rond 08:30 op het tentoonstellingsterrein. Daar kijkt de jury voor de eerste keer naar de wagens. En de buurtschappen naar elkaars wagen. Je voelt de spanning oplopen. Een tip van ons: ga rond die tijd naar hartje Zundert. Je ziet al verschillende corsowagens voorbijrijden. Sommigen al mét figuratie. Zo proef je echt de sfeer van een dorp dat zich klaarmaakt voor het leukste feestje van het jaar.

3. Maak je eigen prognose

Als je al vroeg uit de veren was en in hartje Zundert was, dan heb je nu al veel wagens gezien. Tijd voor jouw prognose! Welk buurtschap maakt kans op de winnende titel? Welke wagen is het meest vernieuwend? Welke wagen zal de laatste plek krijgen? Ga met elkaar in discussie en laat de kritische corsoliefhebber in je los! Op verschillende plekken op het parcours kun je een Zonnewijzer, het programmaboekje, kopen. Hierin kun je perfect jouw prognose maar ook de daadwerkelijke puntentelling bijhouden.

4. Kies op tijd je plekje aan het parcours.

Corso Zundert trekt jaarlijks zo'n 70.000 bezoekers. Erg druk dus!  Wil jij alles goed zien? Kies op tijd je plekje uit. Hier vind je de route die de wagens afleggen tijdens de optocht. Bereid je goed voor, want als je slim plant, kun je de creatie zelfs twee keer voorbij zien trekken.

5. De jubel

Het spannendste moment van Corso Zundert? Dat is natuurlijk de prijsuitreiking. Die vindt plaats op het Corsoboulevard, waar de hoofdtribunes staan. Hier zitten ook de ontwerpers van de buurtschappen die in spanning afwachten of ze “JE MAG STOPPEN” horen. Dan stormen ze naar beneden, de duwers kruipen onder de wagen uit en uit alle hoeken en gaten komen buurtgenoten aangevlogen om elkaar in de armen te vliegen: we hebben gewonnen! Dit moment van uitzinnige blijdschap noemen we ‘De Jubel’. Wil jij deze een keer meemaken? Bemachtig dan een plekje op de tribunes of neem een positie in vlak naast de tribunes.

6. Het feest

Zondagavond, wanneer de wagens veilig geïnstalleerd zijn op het tentoonstellingsterrein, barst het feest los. Op ieder hoekje van de straat klinkt gezelligheid: je ziet verschillende feestjes bij mensen aan het parcours, je hoort livemuziek bij de verschillende cafés en je kunt dansen op het corsofeest naast het tentoonstellingsterrein. Honger gekregen? Kies een snelle puntzak friet of ga lekker tafelen in een van de Zundertse restaurants… Er is voor iedereen wat wils.

7. Corso-maandag: braderie, straattheater en café-hoppen

Op maandag gaat het feest door. Vanaf 11:00 vind je in en rondom de Molenstraat verschillende kraampjes waar je lekker kunt rondneuzen. Daarnaast kom je verspreid over Zundert verschillende soorten straattheater tegen. Laat je vermaken door leuke theateracts en blaasmuziek. En tussendoor strijk je neer op een terras, doet een dansje tijdens een liveoptreden, gaat lekker lunchen of drink een ijskoud biertje aan de bar. Tip: vind hier alles over de Zundertse horeca.

8. Breng een bezoekje aan het tentoostellingsterrein

Tijdens de presentatierondes op het tentoonstellingsterrein zijn de corsowagens te bekijken in vol ornaat, met figuratie, beweging en muziek. Gedurende de hele dag zijn gidsen beschikbaar voor een rondleiding langs de wagens. Zij kunnen je details op de wagen laten zien en verhalen vertellen die je nog niet eerder zag en hoorde.

9. Afscheid van de corsowagens

Voor de ultieme corso-beleving moet je tussen 19:00 en 21:00 uur op het tentoonstellingsterrein zijn voor het afscheid van de wagens. Dit is hét onderonsje van de buurtschappen en is prachtig om bij te wonen. De rode lantaarn wordt overgedragen, er wordt een ode gebracht aan de winnende wagens en iedere buurtschap brengt nog een laatste toost uit. Een prachtig emotioneel spektakel.
Na het afscheid dwaalt iedereen de horeca of de tent in om tot de laatste uurtjes met elkaar te feesten.

Voor meer informatie over Corso Zundert kun je terecht op onze pagina of op de officiële Corso Zundert-website.