Ga naar inhoud

Als geboortedorp van Van Gogh, is er in Zundert genoeg te beleven op het gebied van de schilder. Zo kun je een bezoekje brengen aan het Van GoghHuis, of een expositie bekijken in de Van Goghgalerie, of aanschouw het Van Goghmonument, of bezoek alle locaties tijdens de Van Goghwandeling. Er is voor ieder wat wils! 

 

Van GoghHuis

Op 30 maart 1853 zag Vincent van Gogh het levenslicht. Op de grond van het Vincent van GoghHuis stond de oude pastorie van de Nederlandse Hervormde Gemeente, Vincents woonhuis. Omdat het pand in slechte staat verkeerde, is het in 1903 afgebroken en vervangen door een nieuw en groter pand; het Van GoghHuis. Nu is het Van GoghHuis te bezoeken en kun je er terecht voor een audiotour, exposities, rondleidingen, arrangementen en nog veel meer. 

Het Van GoghHuis is geopend op 
Woensdag t/m vrijdag 10:00 – 17:00 uur
Zaterdag + zondag 12:00 – 17:00 uur

 

Bezoek het Van GoghHuis

Van Gogh Galerie

In 1862/63 kocht de Nederlands Hervormde Gemeente van Zundert op aanraden van de vader van Vincent van Gogh een oud huisje aan naast de N.H. Kerk. Theodorus van Gogh wilde het in gebruik nemen als kosterswoning van de N.H. Kerk, waarvan hij predikant was. Hij zamelde binnen de gemeenschap van Zundert zestig gulden in om het pandje te laten opknappen. Zelf droeg hij hieraan de som bij van tien gulden. Zodoende kon het huisje, dankzij Vincents vader, van sloop worden gered en verbouwd tot moderne kosterswoning.

Vandaag de dag is hier een galerie gevestigd waar werk wordt getoond en verkocht van de kunstenaars die als artist-in-residence in Zundert hebben gewerkt.

De Van Gogh Galerie is gratis toegankelijk van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur

 

Bezoek de Van Gogh Galerie

Van Goghmonument

In 1964 schonk de – van oorsprong uit Zundert afkomstige – bankiersfamilie Van Lanschot de gemeente Zundert een monument voor Vincent en Theo van Gogh. Beeldhouwer Ossip Zadkine (1890-1967) is de maker. Broederliefde werd het thema voor het Zundertse beeld. De band tussen Vincent en zijn vier jaar jongere broer Theo was bijzonder en hecht. 

Het Van Goghmonument staat op het Vincent van Goghplein en is vrij te bezoeken.  

 

Van Gogharrangementen

Wil je echt álles weten over Van Goghs jeugd in Zundert? Boek dan een rondleiding met gids. Je wordt meegenomen langs alle Van Goghlocaties in Zundert en ondertussen vertelt de gids over het leven van Van Gogh. De wandeling is ongeveer 500 meter en duurt ongeveer een uur.

Liever iets creatiefs? Maak onder leiding van een museumdocent je eigen schilderij in de stijl van Van Gogh. Bij mooi weer buiten in de tuin naar de natuur, en bij slecht weer binnen naar een stilleven. 

Voor alle mogelijkheden, neem contact op met het Vincent van GoghHuis: 076-5978590. 

Of mail
Maak je eigen van Gogh schilderij

Van Goghwandeling

Bezoek alle Van Goghlocaties in één keer tijdens de Van Goghwandeling. De wandeling bestaat uit een korte route van 500 meter of van twee kilometer op en rond de geboorteplek van Vincent van Gogh. Je vertrekt bij het Van Goghhuis en komt onder meer langs de Van Goghgalerie, het grafje van het doodgeboren broertje en het beeld van Zadkine. Met de route van twee kilometer wandel je ook nog langs de beek waar Vincent vroeger speelde. 

 

Bekijk hier de route