Ga naar inhoud

Eind jaren '44..

Wie al eens in het natuurgebied 'de Vloeiweide' is geweest, kent vast het grillige verhaal over Radiopost 'de Vloeiweide', die tot vlak voor de beëindiging van de oorlog huishield in de woning van boswachter Neefs. 

Radiopost 'de Vloeiweide'

In tijden van de oorlog woonde Boswachter Neefs met zijn gezin in de Vloeiweide, het natuurgebied tussen Rijsbergen en Etten-Leur. In de woning werd er in 1944, in de laatste maanden van de oorlog, radio gemaakt door verzetslieden van 'Radiopost de Vloeiweide'. Vanuit het adres van Neefs werden er versleutelde berichten verstuurd dat in het landelijke net werd opgepikt en waardoor communicatie kon plaatsvinden tussen verschillende verzetseenheden. Toen men opzoek was naar een locatie wat ver weg van de bewoonde wereld ligt, werd er gekozen voor de woning van boswachter Neefs. 

Unsplash

De laatste uren van de oorlog..

Eenmaal geinstalleerd, ging in september 1944 de radiopost live. Door verschillende radioberichten kreeg men in Rijsbergen te horen dat de oorlog niet lang meer ging duren. De opmars van de geallieerden was zo sterk dat Duitsland zich wel móest overgeven. Men ging ervan uit dat de radiopost hooguit één a twee nachten in het boswachtershuis zou verblijven en dat de bevrijding voor de deur stond. 

De ontmanteling

Helaas werden deze uren dagen en met leden ogen zagen de verzetslieden incl. de familie Neefs aan dat het gevaar van de boswachterswoning met de dag verergerde. In kleine groepjes trokken de vluchtende Duitsers door het gebied rondom de radiopost. Er was ineens een hoop rumoer in de Vloeiweide. Hierdoor waren de verzetsleden zich er van bewust dat bij de mensen in de omgeving, de radiopost niet onopgemerkt zou blijven. 

In de nacht van 3 op 4 oktober verbleven naast de familie Neefs ook de verzetslieden Paul Windhausen, Henk Touw, Jan Nelissen en Frie Renard. Helaas werden zijn bruut wakkergeschud door een zwaar bemande Duitse militaire eenheid die het gehele gebied had omsingeld. Een aantal van de bewoners zijn doodgestoken, de rest is omgekomen bij de brand in het huis. Niemand van de familie of de verzetslieden overleefde het. 

Ter nagedachtenis

Jaarlijks wordt in het eerste weekend van oktober een stille tocht gehouden ter nagedachtenis van de overval op radiopost 'de Vloeiweide'. Daarnaast is het oorlogsmonument op het landgoed vrij te bezoeken. 

Lees meer over het drama in de Vloeiweide