Ga naar inhoud

Natuurliefhebbers opgelet!

Landgoed de Oude Buisse Heide kent een rijke historie. Dit landgoed is onlosmakelijk verbonden met het kunstenaarsechtpaar Henriette en Richard Roland Holst. De schrijfster en politica Henriette en haar man, de kunstenaar Rik hadden er hun vakantiewoning en een atelier. Ze ontvingen er honderden gasten. Bekende politici, schrijvers en schilders schreven hun naam in het Gastenboek.

Gedichtenroute Henriette Roland Holst

Wandel door het gebied waar Hienriette Roland Holst haar inspiratie opdeed. Onderweg langs de gedichtenroute kom je een aantal van haar gedichten tegen. Start vanaf de parkeerplaats aan de Buisse Dreef. De route is aangegeven met rode pijlen. Dit gebied is in beheer van Natuurmonumenten.

Routes op de Buisse Heide

Wandeltocht met gids

Wil je graag meer weten over de geschiedenis van de Buisse Heide? Onze gidsen nemen je graag mee over het Landgoed. Onderweg vertellen ze over de geschiedenis van het landgoed, de gebouwen en het landschap. 

Boek een wandeltocht

Buitenplaats Walsteijn

Tegen de Buisse Heide ligt Landgoed Wallsteijn. In 1793 kocht de Zundertse schout Frederik van der Wal vijf hectare heidegrond en begon op de Buisberg de aanleg van zijn Landgoed Walsteijn. De fietser en de wandelaar worden gegrepen door de stilte en het indrukwekkende concert van vogelgeluiden. De tuinen in de Engelse Landschapsstijl zijn een lust voor het oog, evenals het dames- en herenzwembad, de lanen en theekoepels. Het landgoed is afgebiesd door rododendrons en krijgt daardoor een besloten uitstraling. Na afloop van een ommetje op het landgoed is even rusten bij Herberg 't Pannenhuske een must.

Wallsteijn route

Uitrusten bij 't Pannehûske

Een onderdeel van het landgoed van familie Van der Wal was het gebouwtje aan de dreef wat als bijnaam 't Pannenhûske' kreeg. Het diende toen als herberg.  Vandaag de dag is het geen herberg meer om te overnachten, maar wel de uitgelezen plek om na een wandeling of fietstocht uit te rusten onder het genot van een heerlijke kop koffie, een stevig glas bier of een huisgemaakte pannenkoek. Voor kinderen zijn hier ook een leuke speeltuin en een spannend doolhof.

Meer leuke plekjes