Ga naar inhoud

Pareltjes in het groen

De landgoederen en hun achtergrond

Landgoed de Moeren

Buitenplaats de Moeren werd in 1818 gebouwd in de toen populaire classicistische bouwstijl. Engelse landschapstuinen, kruidentuinen, boomgaarden, lanen, dreven en theekoepels zijn hier kenmerkend. De Moeren is al 17 generaties in dezelfde familie. Bijzonder is de klokkentoren uit 1663, die afkomstig is van de in 1799 ontmantelde rechtbank van Wernhout. Vlakbij het landhuis vind je ook boerderij “Out Huyse” uit 1821, de tegenoverliggende boerderij De Kleine Anker uit 1673 en het oudste boerderijcafé van Nederland; Herberg In den Anker. Aan de Moersebaan in de schuur is sinds 2021 de 2e residentie gevestigd van het Van GoghHuis. Eens per twee maanden is er een Open Atelierdag.

Rucphenseweg 37 in Zundert
 

Meer informatie
Van internet afgehaald

De geschiedenis van Wallsteijn

In 1793 kocht de Zundertse schout Frederik van der Wal vijf hectare heidegrond en begon op de Buisberg de aanleg van zijn Landgoed Walsteijn. De fietser en de wandelaar worden gegrepen door de stilte en het indrukwekkende concert van vogelgeluiden. De tuinen in de Engelse Landschapsstijl zijn een lust voor het oog, evenals het dames- en herenzwembad, de lanen en theekoepels. Het landgoed is afgebiesd door rododendrons en krijgt daardoor een besloten uitstraling. Na afloop van een ommetje op het landgoed is even rusten bij Herberg 't Pannenhuske een must!

Achtmaalseweg 158b in Achtmaal  
 

Wandel over Wallsteijn

Oude Buisse Heide

De Oude Buisse Heide (OBH) is onlosmakelijk verbonden met schrijfster en politica Henriëtte Roland Holst. Met haar man Rik stichtte zij hier rond 1900 een kunstenaarskolonie, waar honderden bekende politici, schrijvers en schilders hun naam in het Gastenboek schreven. Wandel de Gedichtenroute, waar haar schrijfsels herinneren aan vervlogen tijden. Bekijk de bijzondere Buisse Hoeve, Angorahoeve en Het Atelier, allen van bijzondere architectuur. De OBH werd door Henriëtte geschonken aan Natuurmonumenten. De panden zijn gerestaureerd en te huur als vakantiewoning of vergaderruimte.

Roosendaalsebaan 19 in Achtmaal 

Meer informatie

De Pannenhoef

Bos, vennen en bloemrijke weilanden typeren de Pannenhoef dat maar liefst 706 hectare groot is. Oorspronkelijk lag hier een veenpakket dat tussen 1400 en 1750 werd weggegraven. In gedroogde vorm -turf- ging het via turfvaarten naar de steden, als brandstof voor huishoudens en brouwerijen. De bekendste is wel de 'Turfvaart' die naar Breda loopt. Wat over bleef was een heuvelige heide met vennen in de kommen. In de 19de eeuw begon men te ontginnen tot bos en landbouwgrond. Midden in de Pannenhoef staat de Zwarte Schuur, deze is op iedere 3e zondag van de maand van april tot en met oktober geopend. Ook kun je daar landhuis de Arendsberg aanschouwen.

Pannenhoef 4 in Rijsbergen
 

Lees meer

Kievitsmoeren

Diep verscholen in de bossen ligt de Abdij Maria Toevlucht. In de tweede helft van de 19e eeuw moesten de monniken Frankrijk verlaten en kwamen zo in België en Nederland. Ora et Labora, bid en werk, is de leefregel bij de monniken; stilte en beleving zijn dan ook het kenmerk van de omgeving. Vanaf 2005 is er een meditatiecentrum, en in 2014 werd begonnen met het brouwen van het befaamde Zundert Trappist. De Abdij wordt omgeven door uitgestrekte landerijen en heidevelden. 

Rucphenseweg 38 Klein-Zundert 
 

Meer abdij historie

De Vloeiweide

Dit bijzonder gebied dankt zijn naam aan een bevloeiingssysteem uit de 19e eeuw; een proefproject om de arme zandgronden te verrijken. Meest in het oog lopend is het oorlogsmonument in het hart van het Landgoed, dat herinnert aan de gewelddadige dood van de boswachtersfamilie Neefs, en dertien verzetstrijders die hier waren ondergedoken. Na een wandeling kun je uitrusten bij Theeschenkerij Het Buyten Huys.

Vloeiweide boerderij Ritsestraat 2

 

Meer over de vloeiweide
Herdenking Vloeiweide

De Matjens

Dit natuurgebied in de uiterste zuidwesthoek van Zundert is het laatste restant hoogveen en rietmoeras na 300 jaar turfexploitatie. Je kunt hier een mooie wandeling maken door het moeras met opvallende flora en fauna. Hier hoor en zie je onder meer de blauwborst, rietgors en kiekendief. Maar ook kun je er reeën tegenkomen. Hier heerst absolute rust op de grens van Brabant en de Noorderkempen. 

 

De Gooren en Krochten

Aan de zuidelijke rand, op de grens met België, vind je een aaneenschakeling van heidevelden, bossen en moerassen. De naamgeving verraadt de hoogteverschillen. Een bijzondere beleving voor de wandelaar en mountainbiker! Steek heel even de grens over en aanschouw het machtige kasteel Maxburg. Dit gebied is goed bereikbaar vanaf een kleine parkeerplaats aan de Meirseweg. 

Meer Zunderts erfgoed? Ontdek het hier!